EN | RU

החלפת כתף

שחיקת סחוס בכתף – הסבר:

הכתף היא מפרק כדורי מסוג מכתש ועלי המאפשר דרגות רבות מאד של חופש פעולה. ראש עצם הזרוע (ההומרוס) הוא העלי והשקע האליפטי (הגלנואיד) בעצם הכתף (הסקפולה) הוא המכתש. מעטפת רקמה רכה (לברום) מעמיקה את המכתש ומייצבת את העלי. ראש עצם הזרוע מכוסה ברקמת סחוס חלקה ובעלת שרידות גבוהה מאד (הסחוס המפרקי) והמפרק מצופה ברקמה עדינה (סינוביום) המאפשרת תנועה חלקה. השרירים והרצועות סביב המפרק מייצבים אותו.

 

ניתוח בכתף עקב שחיקת סחוס בכתף

רוב האנשים מכירים מישהו שעבר החלפה של מפרק הירך או הברך. ניתוחים  אלו מוצעים למטופלים הסובלים משחיקת סחוס. שחיקת סחוס בכתף היא מצב נפוץ לא פחות באוכלוסיה המבוגרת. מאחר ואנחנו לא הולכים על הידיים, שחיקת סחוס בכתף לא מונעת מאיתנו ללכת אך אין לטעות. שחיקת סחוס בכתף היא מצב מגביל מאוד וגורם לכאבים, חריקות ומגבלה בתנועות הכתף. מצב של שחיקת סחוס בכתף הוא למעשה מצב סופי שלאחריו המפרק אינו מתפקד עוד כמו שתפקד בעבר. ניתוח החלפת כתף היא פתרון פחות נפוץ אך מוצלח באותה מידה בהתמודדות עם הפחתת הכאבים עקב שחיקת סחוס בכתף. ניתוח החלפת כתף מומלץ לעיתים גם לאחר שברים של העצם שאינם מאפשרים שחזור מספק. במקרים כאלו, שחיקת סחוס בכתף קורית בשל ההפרעה ברציפות הרקמה. 

 

ניתוח החלפת כתף

ניתוח החלפת כתף הוא ניתוח בו מוחלפים משטחי המפרק בהם יש שחיקת סחוס בכתף במרכיבים מלאכותיים (פרוטזה). שחיקת סחוס בכתף קורית על פי רוב גם במכתש וגם בעלי. ניתוח החלפת כתף מאפשר החלפה של שני חלקים: החלק ההומרלי מוחדר אל תוך עצם הזרוע ועשוי על פי רוב מסגסוגת מתכת (כרום/קובלט או טיטניום) והחלק הגלנואידלי המצפה את המכתש ועשוי בד״כ מפוליאתילן דחוס (פלסטיק). שלא כמו במקרה של שחיקת סחוס בכתף – מתכת על פלסטיק אינה חורקת, מייצרת כאבים או מגבלה בתנועה.

 

ניתוח החלפת כתף חלקי

במקרים מסויימים, שחיקת סחוס בכתף יכולה לקרות רק באחד מחלקי הכתף, בד״כ בעלי, ההומרוס. ניתוח החלפת כתף במקרה כזה נקרא ניתוח החלפת כתף חלקי. במקרה זה מוחלף רק ראש ההומרוס (המיארטרופלסטיה) .

כיום, ניתוח החלפת כתף ברוב המקרים מבוצע כך שייצוב המשתל נוצר באמצעות גדילה של העצם הטבעית אל תוך המרכיב אשר מוחדר בלחץ אל העצם. בחלק מהמקרים נדרש שימוש בצמנט, סוג של חומר מילוי קשיח המייצב את התותב בדומה לבטון. ישנם מקרים בהם נדרש שילוב של שתי הטכניקות.

 

הסיכונים של ניתוח בכתף כוללים בין היתר:

  1. זיהום
  2. אי יציבות של התותב
  3. שבר בעצם הזרוע או בגלנואיד
  4. פגיעה עצבית
  5. התרופפות של התותב
  6. בעיות בהרדמה
  7.  המטומה או קרישי דם

 

לאחר ניתוח החלפת כתף המטופל מתעורר כאשר היד המנותחת במתלה. לאחר ההעברה לחדר ההתעוררות וכאשר המצב מאפשר מועבר המטופל למחלקת האשפוז. במחלקת האשפוז ניתן לצאת מהמיטה ברגע שמרגישים טוב מספיק. ברוב המקרים, בתהליך ההרדמה מתבצע ״בלוק עצבי״ שהוא למעשה הרדמה של עצבי התחושה ביד. במקרים מסויימים היד מרגישה משותקת למספר שעות לאחר הניתוח. לא להיבהל, מדובר בתהליך רגיל שיחלוף תוך 24 שעות לכל היותר

ב 24 השעות הראשונות לאחר ניתוח החלפת כתף ניתנות על פי רוב תרופות נרקוטיות לשליטה בכאבים.
המטופל צפוי להשתחרר כעבור 24 שעות לאחר הניתוח. המטופל צפוי להזדקק לעזרה בביתו בפעולות יומיומיות ועל המשפחה להיערך לכך בהתאם ומראש.

 

שאלות נפוצות למצב שאחר ניתוח בכתף:

  • האם מותר או רצוי לקרר את אזור הניתוח? רצוי ואפשרי באמצעות הנחה של שקית קרח עטופה במגבת למשך 15-20 דקות, 4 פעמים ביום.
  • האם מותר להסיר את המתלה? יש להסיר את המתלה ביום הראשון לאחר הניתוח, לצורך הפעלה של המרפק, שורש כף היד והאצבעות מספר פעמים ביום. כמו כן יש להסיר המתלה לצורך רחצה.
  • מתי מותר לי להתקלח? יומיים לאחר הניתוח מותר וצריך להתקלח. יש לייבש את הפצע לאחר הרחצה. יש להמנע מכניסה למים בבריכה או בים בשבועיים הראשונים שלאחר הניתוח.
  • מה לגבי הכאבים? צפויים להיות כאבים לאחר הניתוח. יש ליטול נוגדי כאבים בהתאם למרשמים שהתקבלו ביחד עם מכתב השחרור וכל עוד הטיפול נדרש. שימו לב, התרופות ניתנות לצורך שליטה בכאבים ולא צפויות להעלים את הכאב לחלוטין.
  • האם עליי להיות ער למצבים מיוחדים לאחר הניתוח? יש לעקוב אחרי סימנים העשויים להעיד על זיהום. אלו כוללים חום מעל 38.5 מעלות, צמרמורת, אודם חריג סביב הפצע, הפרשה עכורה מהפצע. אם סימנים אלו מופיעים יש לפנות לבדיקה רפואית.
  • מה לגבי טיפולי שיניים? בעוד שבעבר היה מקובל ליטול אנטיביוטיקה לפני טיפולי שיניים במטופלים שעברו החלפת מפרק, כיום אין עוד המלצה כזאת. 

להורדת פרוטוקול פיזיותרפיה
לאחר החלפת מפרק הכתף

שתפו דף זה

שיתוף ב facebook
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב twitter
שיתוף ב whatsapp