EN | RU

ערכת מידע לקראת ניתוח שברים בכתף

מצורפת ערכת ניתוח עבור הניתוח המתוכנן.
הערכה מכילה את כל האינפורמציה הנדרשת החל מהשלבים שלפני הניתוח, דרך הניתוח עצמו ומה שעתיד להיות לאחר הניתוח.
מטרת הערכה לאפשר גישה נוחה וזמינה למידע חיוני בכל נקודת זמן ומכל מקום.

הכנה לקראת ניתוח

במסגרת ההכנה לקראת הניתוח תתקיים פגישה עם רופא מרדים.
לקראת הפגישה יש להצטייד בנתונים הבאים:

  • למבוטחי חברות הביטוח – מילוי טפסים לפי החברה המבטחת (קישורים לשירותכם בהמשך).
  • בדיקות דם עדכניות מהחודש האחרון הכוללות ספירת דם מלאה, כימיה בדם
  • ובדיקת תפקודי קרישה
  • צילום חזה
  • תרשים אק״ג
  • משטח אף ל MRSA
  • סיכום מצב רפואי מרופא המשפחה
  • התחייבות כספית 

טפסים נדרשים לפי חברת הביטוח

מה לצפות לאחר ניתוח

ברוב המקרים, המנותח ישוחרר לביתו יום אחרי הניתוח או אפילו באותו היום. לאחר הניתוח צפויים כאבים.
ישנם כמה דברים שיש להכיר. 

  • פצעי הניתוח – אלו יהיו חבושים ומכוסים. ביומיים הראשונים יש להמנע מהרטבת החבישה כדי למנוע ספיגת מים בתחבושת. את החבישה העליונה ניתן להסיר כעבור יומיים ולרחוץ את האזור במים וסבון. במידה והפצע נתפר, יש להסיר את התפרים אצל האחות בקופת החולים כעבור שבועיים או בביקורת המרפאה אצל המנתח.
  • מתלה – יש להשתמש במתלה בכל שעות היום והלילה ב 3 השבועות הראשונים שלאחר הניתוח. תנועות לא רצוניות בזמן השינה עשויות לסכן את הניתוח. לאחר הביקורת הראשונה ייתכנו שינויים בהנחיות אלו.
  • הפחתת כאבים – יש ליטול תרופות מפחיתות כאבים באופן קבוע ובמרווחים קבועים לאורך היממה. התרופות נועדו להפחית את הכאב לרמה נסבלת. כאב ברמה נסבלת צפוי לאחר הניתוח גם לאחר השימוש בתרופות משככות כאבים.
  • ביקורת מרפאה ראשונה מתבצעת כשבועיים לאחר הניתוח ומטרתה העיקרית היא לבדוק שלא מתפתח זיהום והכל מתקדם כמתוכנן.
  • נהיגה – חל איסור על נהיגה למשך 6 שבועות לאחר הניתוח.
  • עישון – יש להמנע מעישון לתקופה של לפחות 3 חודשים לאחר הניתוח על מנת לשפר את סיכויי ההחלמה וריפוי הרקמה. מומלץ להפסיק לעשן.

פיזיותרפיה:

יש להתחיל פיזיותרפיה מיד לאחר הניתוח, לפי הפרוטוקול אותו ניתן למצוא באתר זה והינו נגיש גם דרך הטלפון הנייד וגם להורדה כקובץ.

דגלים אדומים (מקרים בהם יש לפנות מיד לבדיקה רפואית):

חום סיסטמי מעל 38.5 הנמשך יותר מ 24 שעות, שבוע לאחר הניתוח

הפרשה עכורה או מוגלתית מפצעי הניתוח

ניתוח שברים בכתף - הסבר:

שברים בעצם הזרוע (הומרוס)

שברים בכתפיים היא פציעה נפוצה. שבר בעצם הזרוע הקריבנית הוא השבר הרביעי בשכיחותו באוכלוסיית הגילאים המבוגרים על אף שאינו מוגדר כשבר אוסטיאופורוטי.
שברים בכתפיים אינם פוסחים על גילאי הביניים ועל האוכלוסייה הצעירה והספורטיבית וישנה עליה בשכיחות השברים בעונת הסקי והסנואובורד בחורף באוכלוסייה הפעילה ספורטיבית.
שברים בעצם הזרוע הקריבנית מסווגים לפי אזור השבר, לפי איפיון התזוזה בשבר ויכולים להיות מלווים בפגיעה בגידי הכתף כמו גם בקרעים ברצועות הכתף.
מנתח הכתף בודק את המטופל ומאבחן, בסיוע בדיקות עזר ובדיקות דימות, באיזה סוג של שבר מדובר. לפי סוג השבר והרמה התפקודית של המטופל נגזר אופי הטיפול שיכול להיות לא ניתוחי (שמרני) או ניתוחי.
במקרים בהם השבר עם תזוזה משמעותית שצפויה לגרום למגבלת תנועה משמעותית או לפגיעה תפקודית משמעותית מומלץ לתקן את העמדה ולקבע את השבר באופן ניתוחי.
הקיבוע נעשה באמצעות מסמר המוחדר לתוך תעלת העצם או באמצעות פלטה המוצמדת אל העצם באמצעות ברגים.
באוכלוסיה המבוגרת ובמקרים בהם מידת הריסוק של העצם היא כזאת שתיקון ראשוני אינו צפוי לתת תוצאה מיטבית מבוצעת החלפה של המפרק.

ניתוח לקיבוע שבר בכתף עשוי להמשך בין 30 דקות לשעתיים ולפעמים מעט יותר. ברוב המקרים נדרש אשפוז של לילה אחד לאחר הניתוח.

לאחר ניתוח לקיבוע השבר, מתחילה תקופת החלמה שנמשכת בין 3-6 חודשים. בהתאם לסוג השבר, לסוג הקיבוע שנבחר ולמטופל, מותאם הפרוטוקול הפיזיותרפיה מטיבי

שברים בגבשושית הגדולה Greater Tuberosity (GT)

הגבשושית הגדולה של עצם הזרוע היא האזור שאליו מתחברים הגידים שאחראים על הרחקת היד מהגוף (הרמת היד לצד) ועל הסיבוב החיצוני של הזרוע.
שבר של הגבשושית הגדולה מנתק למעשה את הגידים הללו מעצם הזרוע.
שברים של הגבשושית הגדולה נגרמים על פי רוב בנפילה, עם או ללא פריקה קדמית של הכתף.
קיימת סכנה של תזוזה של השבר עקב משיכת הגידים והשרירים. מאחר וכיוון המשיכה של השרירים והגידים הוא עליון ואחורי, זהו האזור שאליו נודדת הגבשושית. במידה וקיימת תזוזה משמעותית יש להחזיר את הגבשושית למקומה ולקבע אותה משתי סיבות עיקריות:
מניעת המגבלה הצפויה בתנועה בשל ההפרעה המכאנית של הגבשושית אשר מתמקמת בין ראש עצם הזרוע לבין עצם הכתף ולא מאפשרת הרחקה של היד מהגוף.
שחזור המיקום האנטומי והתפקוד הנכון של הגידים והשרירים.

הניתוח מבוצע דרך חתך קטן בחלק הקדמי-עליון של הכתף. הקיבוע מבוצע באמצעות ברגים, פלטה או עוגנים.
לאחר הניתוח נדרש שימוש במתלה המציב את הזרוע ברוטצייה נייטרלית NRW.

שברים בעצם הבריח

עצם הבריח היא העצם המקשרת בין עצם החזה לבין עצם הכתף. העצם נמצאת בחלקה הקדמי של הכתף. בד״כ ניתן להרגיש את העצם במישוש ואף לראות אותה באנשים בעלי מבנה גוף רגיל או רזה. עצם הבריח משמשת כזרוע-מנוף, בדומה לכבל המחבר בין קודקוד מנוף הבניה לזרוע שלו. התפקיד שלה הוא ייצוב הכתף וחיזוקה כאשר היד מושטת לפנים או הצידה.
שברים בעצם הבריח נפוצים וקורים בעיקר במקרים של חבלה ישירה או חבלה ליד או הזרוע. שברים אלו מאפיינים רוכבי אופניים, אופנועים, חבלות בסקי וסנובורד, חבלות ישירות במסגרת אומנויות לחימה.
עצם הבריח הינה עצם בעלת מבנה גיאומטרי משתנה ומורכב. השברים בעצם מתחלקים לפי אזור השבר כאשר השבר הנפוץ ביותר הוא שבר באמצע העצם או כפי שהוא מכונה בשפה הרפואית, ה 1/3 האמצעי.
היסטורית, הטיפול בשברי עצם הבריח היה שמרני (לא ניתוחי) אך בשנים האחרונות קיימים פרמטרים שונים המצרכים התייחסות שונה לשברים ואופי הטיפול בהם.

אינדיקציות לניתוח:

  • ישנם מקרים בהם אחד מחלקי השבר לוחץ מבפנים על העור או אפילו פורץ את העור. זוהי אינדיקציה מוחלטת לניתוח.
  • קיצור משמעותי – ידוע כי במקרים בהם יש קיצור משמעותי של העצם, גם אם יש חיבור גרמי טוב נגרמת הפחתה בכוח היד.
  • שברי Z – קיימים שברים בהם אחד מחלקי השבר עומד בניצב לשאר החלקים. שברים אלו מכונים גם שברי Z והם מלווים באחוז גבוה מהרגיל של אי חיבור או חיבור לא טוב הגורם לכאבים ומגבלה בהמשך.
  • כאשר יש שבר גם בעצם השכמה וגם בעצם הבריח, קיים למעשה ניתוק גרמי של הגפה העליונה מהגוף. במקרים כאלו יש לקבע את אחת מהעצמות.

בניתוח מבוצע חתך עדין מעל לעצם הבריח, השרירים מופשלים מהעצם והמנתח מיישר את העצם ומשחזר את האנטומיה המקורית. לאחר השחזור הזמני, העצם מקובעת באמצעות פלטה, ברגים, חוטים, מסמרים או שילוב של כמה אביזרים שונים.

הניתוח מתבצע באשפוז קצר של יום אחד. במידה והניתוח מתבצע בשעות הבוקר ניתן להשתחרר הביתה עוד באותו היום.
לאחר הניתוח היד מקובעת במתלה וניתן להתחיל לתרגל פיזיותרפיה באופן מוגבל כבר מיון לאחר הניתוח.
רוב המטופלים מדווחים על הקלה משמעותית כבר כשבועיים לאחר הניתוח. במסגרת המעקב יבוצעו צילומים חוזרים כדי להדגים חיבור גרמי של השבר.

שאלות נפוצות למצב שאחר הניתוח:

האם מותר או רצוי לקרר את אזור הניתוח?
 רצוי ואפשרי באמצעות הנחה של שקית קרח עטופה במגבת למשך 15-20 דקות, 4 פעמים ביום.

האם מותר להסיר את המתלה?
 יש להסיר את המתלה ביום הראשון לאחר הניתוח, לצורך הפעלה של המרפק, שורש כף היד והאצבעות מספר פעמים ביום. כמו כן יש להסיר המתלה לצורך רחצה.

מתי מותר לי להתקלח?
יומיים לאחר הניתוח מותר וצריך להתקלח. יש לייבש את הפצע לאחר הרחצה. יש להמנע מכניסה למים בבריכה או בים בשבועיים הראשונים שלאחר הניתוח.

מה לגבי הכאבים?
 צפויים להיות כאבים לאחר הניתוח. יש ליטול נוגדי כאבים בהתאם למרשמים שהתקבלו ביחד עם מכתב השחרור וכל עוד הטיפול נדרש. שימו לב, התרופות ניתנות לצורך שליטה בכאבים ולא צפויות להעלים את הכאב לחלוטין.

האם עליי להיות ער למצבים מיוחדים לאחר הניתוח?
יש לעקוב אחרי סימנים העשויים להעיד על זיהום. אלו כוללים חום מעל 38.5 מעלות, צמרמורת, אודם חריג סביב הפצע, הפרשה עכורה מהפצע. אם סימנים אלו מופיעים יש לפנות לבדיקה רפואית.

מה לגבי טיפולי שיניים?
 לפני טיפולי שיניים או טיפולים פולשניים אחרים יש ליטול טיפול אנטיביוטי מונע. יש להיוועץ ברופא השיניים.

פיזיותרפיה

פיזיותרפיה הינה חלק בלתי נפרד ומכריע בטיפול המוצלח במגוון הבעיות בכתפיים.
במקרים רבים, טיפול פיזיותרפי מתאים עשוי לדחות את הצורך בטיפול ניתוחי ואף למנוע אותו.
על פי רוב, במסגרת ההכנה לניתוח, נדרשת פיזיותרפיה לשימור או שיפור טווחי התנועות המשפיעה ישירות על הצלחת הניתוח. לאחר הניתוח נדרש בדרך כלל טיפול פיזיותרפי ממושך. הצלחת הניתוח תלויה בשלושה גורמים: המנתח, המטופל והפיזיותרפיסט. כמו בקונצרט, אם אחד הנגנים מזייף, ההרמוניה נפגמת.

פרוטוקלים לאחר ניתוח

סרטוני פיזיותרפיה לתרגול עצמי

תרגול עצמי באבדוקציה

תרגול עצמי בכפיפה לפנים

תרגול עצמי בסיבוב פנימי

תרגול עצמי ידים מאחורי הראש

תרגילי מטוטלת

תרגול עצמי בסיבוב חיצוני

Videos courtesy of Dr. Charles Bessiere